Сьогодні поговоримо про один з елітних сортів кави – Гейшу.
Почнемо нашу розповідь з походження цього сорту.
Майже всім відомі два основні види кави, які вирощують в промислових масштабах – арабіку і робусту. Окрім них є і інші, але їх частка від усієї кави, що виробляється в світі не перевищує 2 %. Останні генетичні дослідження доводять, що арабіка набагато молодша за робусту і є її нащадком. А точніше гібридом робусти і ще одного виду кави – Ceugenioides.
І у арабіки, і у робусти є багато сортів. Одні з них виникли шляхом природної мутації, а інші ж були виведені людиною. Найвідоміші сорти арабіки - Бурбон, Тіпіка, Марагоджип, Катурра, Катуаі, Пакамара і Гейша.
На сьогоднішній день кава сорту Гейша є своєрідним еталоном смаку і однієїю з найдорожчих кав у світі. Давайте дізнаємося, чим саме вона заслужила таку високу оцінку.
Арабіка сорту Гейша вперше була виявлена в гірському масиві Geisha на південному заході Ефіопії у 1930-х роках. Британський консул в Ефіопії Річард Воллі зібрав насіння Гейші в 1936 році. Після цього каву почали вирощувати спочатку в Танзанії і Коста-Ріці. Звідти в 1960-х роках вона потрапила до Панами і зокрема у відомий регіон Бокете.
Кавові дерева Гейші високі, листя темно-зелене з бронзовими вкрапленнями. Розмір ягід середній, такий же, як у різновида Катурра. Різновид відзначили як стійкий до грибкових хвороб, але через низьку врожайність, тендітні гілки і крихку кореневу систему Гейша не отримала широкого розповсюдження.
Чудова історія сорту-чемпіона ніколи б не почалася, якби Даніель Петерсон не обрав цю каву для участі у чемпіонаті Best of Panama у 2004 році. До цього моменту Гейшу ніколи не презентували в чистому вигляді, а лише в блендах з іншими сортами.
Даніель Петресон – фермер з сімейної ферми Hacienda La Esmeralda – став першим, хто обрав зерно Гейши і представив його в чистому вигляді на доленосному чемпіонаті. Він вразив суддів незабутнім смаковим профілем з довгим посмаком: дуже соковитий, квітковий і солодкий.
Незвичайний смак дозволив продати зерно вп'ятеро вище середньої ціни на ринку у той момент. Лот, що переміг було продано за 21 долар ($47 / кг). У 2005 і 2006 роках ціна $50,25 ($112 / кг) за гейшу Esmeralda була шокуючою для всієї світової спешелті громади. Зараз ця ціна видається смішною. Середня ставка в 2005 році, наприклад, складала $3,28 ($7,29 / кг). Сьогоднішна ж ціна сягає $98,68 ($219 / кг).
І не тільки Панамська Гейша стала відома на весь світ, але й сам різновид. Дуже багато фермерів проявили інтерес до зерна, а Гейшу стали вирощувати в Коста-Ріці, Гондурасі, Колумбії та навіть Бразилії.
Характеристики панамської Гейші сьогодні стали еталоном того смаку кави, який прагнуть відтворити на чемпіонатах бариста зі всього світу. Гейша стала своєрідним знаком якості.
На батьківщині цієї «чорної ікри» кавового світу чашку еспресо «на Гейші» продають за 9 доларів. Саме це і пояснює, чому Гейша так рідко зустрічається у кав'ярнях. Власники закладів не готові ризикувати, вкладаючись у таку дорогу каву.
Кілька цікавих фактів про різновид:
-
Гейша – складна рослина. Її гілляста, коренева та листяна системи дуже тонкі в порівнянні з іншими сортами кави, що означає, що фотосинтез набагато менш ефективний, ніж у інших сортів. В результаті рослина споживає менше води та енергії.
-
Врожайність Гейші вдвічі менше ніж у популярного Catuai.
-
Цей тип кави повинен зростати у високих місцях. У Панамі, краща Гейша росте вище 1700 м над рівнем моря.
-
Час збору має вирішальне значення. Гейша повинна бути зібрана в ідеальний момент зрілості і одразу відправлена у виробництво.