Зараз піде мова про каву, яка дійсно змінює свідомість (інших слів, щоб описати захоплення від цієї кави немає), адже про її смак та аромат можна говорити дуже довго, до того ж - кава ексклюзивна й мало тиражована. Мова піде про супер каву серед спешіалті. А називається вона мікролот.

Для багатьох термін "мікролот" може трохи вводить в оману. Саме слово здається, що це може бути просто невелика кількість кави, але це набагато більше. 
Мікролот – це ділянка землі, часто менше, ніж звичайна виробнича площа, яку виробники присвячують вирощування кави виключного вищої якості. Робота на меншій площі землі дозволяє фермерам зосередити свою увагу на розробці воістину унікальних і чудових якостей кави. Кава, вирощена там, називається кава microlot.
Вирощування кави є тривалим процесом - в середньому чотири роки з насіння до врожаю. Таку каву збирають з певної ділянки землі - смуга висоти та обробляються в окремій частині ферми, щоб посилити свої особливі якості.

Мікролотна кава не тільки унікальна за якістю і смаком, але й унікальна по доступності. Тому що мікролоти часто вирощуються з високою цінністю й намірами, фермерство виробляє меншу кількість, ніж звичайний урожай, створюючи свого роду "обмежене видання" кави. Цей процес не тільки дозволяє нам отримати доступ до виключної кави, але й приносить користь фермерам й виробникам цих зерен - без прямого підключення експортера, покупця або компанії обсмажування до фермера (йдеться про чесну торгівлю «direct trade») їх ретельно вирощені й зібрані боби будуть додані в кооператив, змішані з іншими лотами та куплені за комерційною ціною. Коли фермер вирощує каву microlot, вони мають можливість вийти за рамки бар'єрів галузевих цін і продавати свої зерна за більш високою ціною, що дозволяє їм реінвестувати фінанси та вирости можливостей в їх власній спільноті. Прагнення до прямої торгівлі в кавовій промисловості дозволило виробникам кави створювати й вирощувати каву з терпінням і майстерністю, не побоюючись, що їх важка робота або інновації залишаться невизнаними за ціною.
Адже у першу чергу мікролот - колосальна праця майстрів на фермі. Фермери під мікролотну каву дуже ретельно продумують всі аспекти виробництва кращих умов для кавових дерев - якості ґрунту, розподіл тіні, якість і кількість корисних речовин, яке отримає дерево і багато іншого. 
Наприклад: майстер припускає, що для актуальної ситуації на фермі потрібно поекспериментувати іншим способом, і праці дуже добре винагородяться ексклюзивністю звучання чашки. Але як би він не старався, є багато аспектів, на які він не може вплинути, наприклад погодні умови або що земля на якій він вже вирощував мікролот, вже стала не такою плідною. Тобто, фермер йде на великі ризики - він вкладає багато грошей і зусиль для створення кращих умов, але точно втрачає в продуктивності. 

Звичайно, партії мікролотів не перевищують 20000 фунтів (близько 120 мішків) зерен готових для обсмажування.

Клієнт, який купує мікролотну каву знає про нього абсолютно усе - в якому регіоні він виріс, який фермер був відповідальний за етапи його виробництва. Крім високих оцінок SCA понад 85 балів ми отримуємо вичерпну історію походження. 

Окрема історія з «матір'ю» кави - Ефіопії. Відзначилася тим, що фермери не мають можливості продавати каву безпосередньо через відсутність великих ферм і економічних умов у країні. Відстежити походження кави в Ефіопії важке завдання - на станції обробки кави від невеликих фермерств сортують за розміром і кількістю дефектів. Кава з високими оцінками SCA порівнянний за якістю та смако-ароматичних властивостей з мікролотами, але так їх називати було б дивно. 

Якщо ви шукали ексклюзивну, «змінює свідомість» каву - вам точно варто спробувати мікролот! Ви будете впевнені, що праці майстрів на кожному етапі виробництва будуть винагороджені й вони (фермери) змотивовані для того, щоб виробляти таку якість у великих обсягах!