Коли з'явилася капсульна кавоварка та що від неї варто очікувати за якістю напою? 

Патент на капсульну систему був отриманий в 1978 році, а широке розповсюдження вони отримали в 1986 році. У пострадянському просторі капсульні кавоварки почали з'являтися недавно і нині представлені, в основному, чотирма брендами: Nespresso, Dolce Gusto, Illy, Lavazza. Усі вони зроблені за одним принципом і в масі мають схожі риси. Простота у використанні, швидкість видачі готового продукту й обслуговування апарату полюбилася багатьом любителям кави. Так і мініатюрність апарату не можна скидати з рахунків. Здавалося б, одні переваги, але до недавнього часу сам асортимент кави в капсулах був дуже вузький, а підхід виробника до вибору і стилю обжарювання подобався далеко не усім. Так казати, набір «сортів за замовчуванням». Родоначальник жанру – швейцарська система Nespresso, приміром, у них у продажу можна знайти 26 видів капсул, у тому числі 6 – без кофеїну. Однак нехай число 26 вас сильно не бентежить - з-за стилю обсмажування (досить темно) смакові ноти та нюанси розібрати досить складно.

    До речі, досить давно виробники створюють капсули з термостійкого пластику. Такий пластик абсолютно безпечний для здоров'я і полегшує виробничий процес, що дозволяє невеликим компаніям в найкоротші терміни пропонувати нові продукти на ринку.

Завдяки інтересу споживача до кави сегменту спешелті почалася нова ера - ера "альтернативних капсул" або “спешелті капусули” (під системи Nespresso)  вони доволі активно почали завойовувати ринок. З того часу, як в 2013 році у Nespresso закінчився ряд патентів на капсули, інші виробники почали пропонувати покупцям свої сумісні рішення та експериментувати з різними сортами кави. А у 2016 компанія "Сolonna coffee" помістила в капсулу спешелті каву. Нині по всьому світу відбувається справжній бум розвитку капсульної кави - це дуже швидко і зручно! 

Дуже активно набирав обертів ринок альтернативних капсул у Західній Європі, де машини Nespresso мають найбільше поширення, потім ініціативу підхопили виробники із США, Австралії, Канади, Бразилії й навіть Південної Африки. На Україні спешелті капсули тільки починають набирати популярність, але не складно знайти дійсно гідні капсули на свій смак й різні ціни. 

Цікавий факт: в Австралії відкрили завод компанії Mad Coffee Capsules з продуктивністю 800 тисяч капсул на день(!) Вони одними з перших почали заклеювати капсули азотом, а не киснем, щоб зберегти свіжість букета протягом тривалого часу.


Як налаштувати капсульну кавоварку? 

Щоб розкрити весь смаковий букет капсул, бажано налаштувати вашу кавоварку та відкалібрувати її від стандартних заводських налаштувань. 

Більшість машин систем Nespresso мають однакову процедуру програмування. Для налаштування обсягу вам потрібно буде натиснути та безперервно утримувати кнопку еспресо (маленька чашка), поки ви не досягнете потрібного вам обсягу. Перш ніж почати, будь ласка, ознайомтеся з наступними кроками:

Поставте чашку на цифрові ваги.
Скиньте ваги до нуля.
Розмістіть капсулу у машині.
Натисніть і утримуйте кнопку еспресо, щоб почати приготування.
Відпустіть кнопку, коли напій буде мати бажану вагу, наприклад, 25 - 35 грамів.

Тепер кнопка налаштована на цей рецепт. Машина буде відтворювати його за замовчуванням. Аналогічно можна налаштувати обсяг на довгий шот.

Рекомендація до використання капсульної кавомашини

Переконайтеся, що у вашому резервуарі з водою достатньо води. Використовувати бутильовану воду, наприклад, "Моршинську". Вам знадобиться багато води, щоб заповнити систему й промити її.

Увімкніть машину і дайте їй нагрітись до потрібної температури. Не поміщаючи капсулу у машину, просто включіть будь-яку з кнопок заварювання. Вода буде протікати через систему. Дайте воді проливатись протягом 5 секунд. Натисніть кнопку ще раз, щоб зупинити подачу води. Це допомагає розігріти машину і виварити з капсули більше смакових нюансів, бо температура буде стабільніше.

Трохи струхніть капсулу перед використанням. Це допомагає воді протікати через кавову таблетку рівномірніше, що забезпечує рівну екстракцію, отже, поліпшує смак і стабільність при приготуванні.

Кавові масла швидко накопичуються і можуть вплинути на смак вашої чашки. Після того, як ви закінчите готувати каву, пропустіть невелику кількість води через вашу капсульну машину без вставленої капсули, щоб уникнути утворення відкладень.