Воронка для кави ?!
Все частіше в меню кав'ярень ми бачимо V-60. Хтось вважає цей метод відмінним, а хтось упевнений, що такий спосіб приготування не практичний для кавового закладу. V60, пуровер, Hario - це один і той же метод приготування кави крапельним шляхом.
Чому так багато назв у одного способу?
V60 - це воронка, яка має v-подібну форму під кутом 60 °.
Пуровер. Ця назва максимально відповідає способу приготування цієї кави - "лити зверху" в перекладі з англійської. Саме наливаючи гарячу воду зверху у воронку з фільтром і кавою, ми отримуємо готову каву.
Hario - назва японської компанії, яка виробляє спеціалізований посуд для приготування кави крапельним шляхом. І хоч основний асортимент компанії це скло, саме керамічна воронка є найвідомішим продуктом.
Елегантну воронку можна знайти зараз практично у всіх кавових закладах. Цей метод зараз один з найпопулярніших і часто використовується на змаганнях Brewers Cup по всьому світу. Крім кераміки воронку виготовляють з металу, пластику й скла. У цій статті ми детально розберемося, яка підходить саме вам.
Скло, сталь, кераміка?
Є три фактори, які визначають, скільки тепла витратить наша екстракція через воронки:
Теплопровідність - міра того, наскільки швидко матеріал воронки поглинає тепло і розподіляє його в собі;
Питома теплоємність - міра того, скільки теплової енергії потрібно, щоб змінити температуру воронки на один градус;
Тепловіддача з поверхні - міра того, наскільки швидко воронка віддає тепло навколишньому середовищу.
Теплопровідність
Можливо, ви запам'ятали ще зі шкільних уроків фізики, що пластик - це відмінний ізолятор, а метал - відмінний провідник. Скло і кераміка знаходяться приблизно між пластиком і металом.
Акрил |
Скло |
Кераміка |
Нержавіюча сталь |
|
Тепопровідність у Вт/(м·K) |
0.2 |
1 |
4-5 |
16 |
Джерело– https://www.engineeringtoolbox.com/thermal-conductivity-d_429.html
Теплопровідність кераміки у 20-25 разів вище, ніж в акрилі (типового пластика). Це означає, що тепло буде набагато швидше йти з води, з якої ми готуємо каву, в керамічну воронку.
Питома теплоємність
Далі розглянемо, скільки енергії в принципі можуть увібрати в себе воронки з різних матеріалів. Ця величина називається питомою теплоємністю і вимірюється в Дж / (кг · К) - іншими словами, скільки джоулів енергії піде на те, щоб змінити температуру одного кілограма матеріалу на один градус.
Акрил |
Скло |
Кераміка |
Нержавіюча сталь |
|
Питома теплоємність в Дж/(кг·К) |
1250 |
753 |
1085 |
490 |
Отже, щоб підвищити температуру одного кілограма пластика на один градус, буде потрібно більше енергії, ніж для всіх інших матеріалів. Також врахуємо той факт, що звичайна керамічна воронка важить приблизно в чотири рази більше пластикової воронки, так що щоб підвищити її температуру на один градус, буде потрібно приблизно в 3,5 раза більше тепла, ніж для пластикової воронки.
На цьому моменті помиляються багато бариста: часто можна почути, що вони використовують керамічні воронки «тому, що вони утримують більше тепла». Але насправді в цьому немає нічого хорошого - воронка, в яку «влазить» більше тепла, буде забирати більше тепла з води, з якої ми готуємо каву.
З цієї ж причини керамічна чашка зовсім не "утримує температуру» еспресо, як часто кажуть - якщо ви хоч раз в житті пробували еспресо з паперового стаканчика, то можливо помітили, що він набагато гарячіше, ніж з чашки. А все тому, що скільки завгодно прогріта керамічна чашка дуже швидко забирає з еспресо велику кількість тепла.
Тепловіддача з поверхні
Тепло переходить з воронки в навколишнє середовище двома шляхами - за допомогою конвекції та випромінювання.
Швидкість конвекції залежить від температури поверхні, яка віддає тепло - чим вище температура цієї поверхні в градусах, тим швидше вона буде втрачати тепло. Матеріали з більш високою теплопровідністю будуть швидше розподіляти тепло всередині себе, і в результаті це тепло швидше дійде до поверхні - зони контакту з повітрям.
Як ми вже знаємо, матеріали з більш низькою питомою теплоємністю сильніше розігріваються на одну одиницю тепла; отже, коли тепло доходить до поверхні таких матеріалів, її температура зросте на більшу кількість градусів. В результаті пластик, який має більше низьку теплопровідність і більш високу питому теплоємність, втратить за допомогою конвекції набагато менше теплової енергії, ніж інші матеріали.
Швидкість тепловтрати за допомогою випромінювання залежить не тільки від матеріалу і температури поверхні, але і від його структури (включаючи ступінь отполірованності), так що її складно розрахувати. При однаковій температурі скло, кераміка й пластик будуть випромінювати однакову кількість тепла. Сталь випромінює трохи менше тепла, але це перекриває той факт, що в сталі висока теплопровідність і низька питома теплоємність - а значить, сталева поверхня розігріється набагато швидше. До того ж максимально за допомогою випромінювання може бути втрачено приблизно у два рази менше тепла, ніж за допомогою конвекції.
Що щодо воронок з теплоізоляцією?
Повітря - це набагато більш ефективний ізолятор, ніж усі ці матеріали; його теплопровідність становить приблизно 0,02 Вт / (м · K). Існують воронки, які користуються цією перевагою: воронки з подвійними стінками містять повітря в зазорі між стінок, а відкриті металеві каркасні конструкції зводять до мінімуму площу твердого матеріалу, яка контактує з фільтром, відкриваючи доступ повітрю. До деякої міри такі воронки допомагають зберегти тепло, але їх все одно краще за все було б виготовляти з пластику.
У разі скляних воронок з подвійними стінками, велика маса скла все одно вбере багато тепла, перш ніж в гру вступить повітряний прошарок. Пластик би впорався з цим завданням набагато краще.
У разі металевих каркасних воронок, площа поверхні металу залишається досить великою, так що він все одно вбере якусь кількість тепла з води та розвіє його у навколишньому середовищі. Також до конвекції й випромінювання додасться тепловіддача за допомогою випаровування, яке відбувається на зовнішній поверхні фільтра (там, де фільтр контактує з повітрям), а так величезна кількість тепла йде у навколишнє середовище. Якби такі воронки робили з чогось типу пінополістиролу, вийшло б і дешевше, і ефективніше.
Висновки
Як бачимо, пластикові пуровери перемогли у всіх номінаціях - вони повільніше вбирають тепло з води, з якої ми готуємо каву (менша теплопровідність), вони повільніше розігріваються з поглинанням тепла (висока питома теплоємність), а також вони повільніше віддають тепло навколишньому середовищу (низька тепловіддача). Звичайно, якусь роль грає й дизайн воронки - особливо її вага і загальна площа поверхні, - але за будь-яких конструктивних рішень самим логічним матеріалом для виготовлення воронок все одно залишається пластик.
Переклад - В'ячеслав Оверченко. Оригінал - https://baristahustle.com