Є таке прислів’я «інструмент – це обличчя працівника», незалежно від їх конкретної професії або галузі, в якій вони працюють.
Таким чином, незалежно від того, наскільки кваліфіковані бариста, їх можуть підвести застарілі, несправні або невідповідні елементи обладнання. А значить – обладнання, яке ви використовуєте для виробництва високоякісного еспресо і створення асортименту спеціалізованих напоїв, має вирішальне значення для успіху вашої кав'ярні, особливо, якщо ви прагнете забезпечити довгострокову репутацію чудової якості.

На що варто звернути увагу при купівлі еспресо-машини? 

Обсяги приготування і якість еспресо-напоїв
Ви напевно бачили, що кавоварки бувають з двома, трьома або чотирма групами, які здатні виробляти чотири, шість і вісім напоїв одночасно. Але кількість груп це далеко не найважливіший показник продуктивності кавомашини.

    Кавомашини відрізняються: 

Кількістю бойлерів
Для однобойлерної кавоварки велике значення має розмір бойлера. Оскільки з нього постачається вода на приготування кави, на стімер і подача окропу (для чаю, наприклад). Тобто чим бойлер буде більший, тим менше ймовірність, тщо на інтенсивному потоці температура буде падати і машинка буде зупинятися, поки не нагріється наступний об’єм води в бойлері. 
Двобойлерні кавомашини (трьох і навіть чотирьох бойлерні), де кожна група з роздільними бойлерами для пари/окропу та еспресо, були розроблені спеціально для більшої стабільності температури під час приготування напоїв та можливості встановити температуру на кожен з бойлерів. Така кавоварка прослужить довше, оскільки в бойлері для еспресо не утворюється кальцій (накип), тому що в ньому підтримується температура від 90°C до 95°C. А кальцій випадає в осад при нагріванні води вище 100°C.

Видом і кількістю помп
Помпа – насос, який закачує воду в котел і підтримує у ньому тиск. Помпи бувають вібраційні й ротаційні. Вібраційні помпи досить гучні, дають нестабільний тиск, але дешевші за ціною. Ротаційні – більш стабільні по тиску; крім того, таку помпу можна вивести за межі кавомашини. Коли одна помпа обслуговує всі групи, тиск на них буде однаковий (наприклад, 9 атмосфер, при якому готується еспресо). Існують кавоварки з регулюванням тиску на кожну групу окремо – це досягається відповідною кількістю помп.

Способом регулювання нагріву
Кавомашини регулюють нагрівання за допомогою пресостату або з допомогою PID-контролера. 
Пресостат підтримує заданий діапазон тиску і температуру бойлера в кавомашині. Працює за дуже простим принципом. При підвищенні температури води в бойлері та досягненні певного тиску ланцюг, замкнутий тиском пружини, розмикається і нагрівання припиняється. Якщо збільшити ступінь стиснення пружини за допомогою регулювального гвинта, то ланцюг буде розмикатися пізніше, а значить тиск і температура буде підніматися вище. Такий спосіб не завжди точно контролює температуру, але він бюджетний.
У машинах з PID-контролером не встановлюють пресостат. Електронний контролер з допомогою датчика постійно перевіряє температуру і, за необхідності, вмикає і вимикає нагрівальний елемент. Зазвичай всі кавомашини з роздільними бойлерами управляються за допомогою PID-контролера. 
Вбудованим мікрокомп'ютером – для функцій таймера або програмування порції через вагу
Функція таймера потрібна, щоб запрограмувати кнопку протікання еспресо під певний час. Це зручно для бариста, оскільки він має можливість робити щось паралельно –  готувати інший напій, розраховувати клієнта.
Ваги у кавомашині показують фактичну вагу чашки в реальному часі. Це дозволяє швидше налаштувати еспресо.

2. Ваш фінансовий бюджет

Ціна на кавоварки складається з багатьох факторів, у число яких, крім продуктивності, входять: матеріал корпуса, внутрішнє наповнення, кількість функцій, дизайн, бренд тощо. Іншими словами, однотипні кавоварки однакової продуктивності можуть коштувати зовсім по-різному. Вибираючи між характеристиками, може статися так, що ви заплатите за функцію, якою ніколи не будете користуватися. Або навпаки − в прагненні заощадити, позбудетеся чогось необхідного. Навіть найдорожча еспресо-машина не гарантуватиме приготування якісного напою. Перш за все, для приготування смачного напою потрібно мати знання про каву та її приготування. Друге за значенням — правильно вибране зерно. І лише на третьому місці за важливістю знаходиться обладнання.

3. Зовнішні характеристики кавомашини 
Дизайн, колір, форма і розміри кавоварки повинні гармоніювати з внутрішнім простором кафе. Адже кавоварка – це центр інтер'єру. Сучасні лінійки професійних кавових машин різноманітні та пропонують досить багато варіантів ергономічних, більш або менш компактних (в залежності від необхідного обсягу виробництва), актуальних, стильних і модних по дизайну пристроїв.